Isamaaline tort 2012 retseptivõistlus
Pikka aega olen jälgi jätmata käinud nami-nami leheküljel, tutvunud
sealsete isuäratavate retseptidega ja
proovinud neist nii mõndagi koduses toitlustamises kasutada. Viimasel
külastusel avastasin, et taas on algamas
retseptivõistlus, seekord Isamaalise tordi 2012 retseptivõistlus. Peale seda
infot tuli tahtmine registreerida end nami-namisse kasutajaks ja võtta sellest tordivõistlusest osa.
Kuna jutt on Isamaalisest tordist, mõtlesin
üksi kõva häälega, milline võiks see tort olla ja mida või keda kujutada. Peale pikemat
häälekat enesega arutlemist, sekkus mu jorinasse ema, kes soovitas teha
pastla-tordi. Kohe sain aru, et see ehk ongi see, mida ma tahan teha, kuigi ise
selle peale ei tulnud. Just pastlad on jalanõud nagu sümbolid, mida eestlased
on sajandeid kandnud, neid kandes tööd tehes laulnud, lapsi imetanud, ristseid
ja matuseid pidanud. Just pasteldes tantsides on Eesti ennast maailmale tuntuks
tantsinud! Kohe olin kindel, et tordi tegemisel kasutan martsipani. Pastlad on
reeglipäraselt küll erinevates toonides pruunid, aga netis surfates ja pastlaid
vaadates, sattusid mu nägemisvälja ka musta värvi pastlad. Olin ühtäkki meeldivalt üllatunud. Kuna meie
riigi lipuvärvid on sinine, must ja valge, otsustasin minutitega, et pastal
tuleb mustast martsipanist, mille sisse tuleb kodumaiseid toiduaineid kasutades
täidis ja kaunistuseks martsipanist rahvuslilled – rukkililled. Olles enam-vähem kõik vajamineva koju varunud, hakkasin suure innuga
martsipanist pastalt voolima. Seejuures
tänan Sillet, kes andis täpsemaid juhiseid, kuidas pastla lõiget teha!
Kõige raskem kogu protseduuri juures, ja suurt peavalu tekitav, oli sinise toiduvärvi või sinise martsipani
leidmine. Seis oli lootusetu, seega
otsisin poest juba siniseid komme -
leidsin tumesinised pulgakommid; müüja sõnul pidid need ka keelt ja suud
tumesiniseks värvima. Sulatasin pulgakommid kastrulis tasasel tulel napis vees,
ja õngitsenud sulanud sisu pintsliga , õnnestus mul see suhteliselt hästi
valgele martsipanile võõbata, kuid tulemus ei rahuldanud mind... Mossis suu ja
kurva meelega üritasin edasi sulatada ja värvi kanda, seniks kuni mu tegevuse
katkestas telefonihelin. Dablool olev nimi mõjus kuidagi suurnurkatõstvalt –
see see oligi! Sõbranna andis teada, et
tema sõbranna-sõbranna hea tuttav olevat
kusagil naabermail pagarina tööl ja parasjagu on tal puhkus ning on Eestis ja
tal pidavat kodus praktiliselt igat värvi martsipane olema. Seda kuuldes oli mu
rõõm piiritu. Järgmisel päeval sain ka lubatud martsipani kätte. Sinine –
hämmastavalt ilus sinine, ennenägematu sinine! Väga maitsev ka!
Oli küll teist vähe, aga sain, mida soovinud olin ja jäin sellega rahule.
Lõpuks sai „Vabariigi“ pastal valmis.
Isiklikult ei ole ma selle tööga lõpuni rahul, aga kuna see sai juba tehtud, hoole ja armastusega, ja ka fotole
talletatud, jagan selle sisu ja välimust
ka teistele. Nagu ka öeldud: Tähtis pole võit, vaid osavõtt!
Palju õnne, Eesti Vabariik. Head isu!
RIIVLEIVAPÕHJAGA KAMAVAHUTORT „Tantsuking“
PÕHI:
3 spl suhkrut
75 g võid
2 dl riivleiba
3 spl rosinaid
15 kuivatatud
musta ploomi
ŠOKOLAADITÄIDIS:
6 spl pohla
toormoosi
100 g
kaeraküpsiseid
100 g tumedat
šokolaadi
KAMAVAHUTÄIDIS:
200 g
maitsestamata toorjuustu
4 leiva-pähklitäidisega kohukest
400 ml vahukoort
3 kuhjaga spl
kamajahu
1 tl
vaniljesuhkrut
5 spl suhkrut
50 ml
Vana-Tallinna likööri
näpuotsatäis
jahvatatud kaneeli
2 spl želatiini +
100 ml kodust suhkrustatud õunamahla
Kaunista soovi
korral riivitud valge šokolaadiga.
Valmista
martsipanist pastla lõige või pastel.
Lõika
küpsetuspaberist pastla kujuline tükk ja pane see ahjuplaadile. Lõika
paksemast, tugevamast papist võru ja aseta see pastlakujuliseks lõigatud
küpsetuspaberi ümber. Kinnita otsad kirjaklambritega. Tükelda ploomid ja pane
need koos rosinatega leigesse vette
likku. Sulata või ja jäta natukeseks jahtuma.Sega riivleib suhkruga, lisa
jahutatud sulavõi ning nõrutatud rosinad ja mustad ploomid. Sega riivleivamass
ühtlaseks, seejärel vala see „pastlavormi“
ja suru kätega ühtlaseks põhjaks. Pane vorm u 30 minutiks külmkappi.
Sulata šokolaad
veevannil ja sega juurde purustatud küpsised. Võta külmikust välja riivleivapõhi,
määri sellele ühtlaselt pohla toormoos ja seejärel vala peale šokolaaditäidis.
Silu ühtlaseks ja aseta kamavahutäidise tegemise ajaks külmikusse.
Kamavahutäidise
tegemiseks vahusta suhkru ja vaniljesuhkruga toorjuust, kohukesed, vahukoor,
kamajahu, Vana-Tallinna liköör. Pane želatiin õunamahla sisse paisuma, siis
sulata ja lisa kamavahu hulka. Mikserda mass ühtlaseks ja seejärel kalla
šokolaaditäidisele. Pane kook 1-2 h külmpappi maitsestuma. Kui kook on
tahenenud, võta see vormist välja ja kata martsipanist pastla(lõike)ga.
Kaunista martsipanist lilledega ning soovi korral riivitud valge šokolaadiga.
NB: Et kook mahub „tantsukinga“, tuleb loomulikult
tegeleda mõõtmise/arvutamisega.
Kooki on võimalik
valmistada ka nii, et eelnevalt teed valmis martsipanist pastla. Seejärel
kallad ühtlaselt pastla sisse täidised (jahutatud).
Väga vahva pastel ning põnev lähenemine tordile! Aitäh kaasalöömise ja osalemise eest, Biita!
ReplyDelete